LAKRITS- OCH SESAMKNÄCKE
Till ostbrickan eller en kvällskopp med te (1 plåt)
Blomster & Bakverk blomsterochbakverk anneliesblomsterochbakverk
Förvaras torrt i burk med lock.
Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.
ANNELI ANDERSSON
Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk som är en härlig kombination av bakning, vegetariska recept och trädgårdstips - allt illustrerat med vackra bilder.
Blomster & Bakverk blomsterochbakverk anneliesblomsterochbakverk
INGREDIENSER
125 g (2 dl) oskalade sesamfrön
25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
25 g (0,5 dl) boveteflingor
10 g (1 msk) fiberhusk
2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
0,5 tsk salt
45 g (0,5 dl) kokosolja
220 g (2,5 dl) hett vatten
Att strö över:
Havssalt och ev. lakritsgranulat
25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
25 g (0,5 dl) boveteflingor
10 g (1 msk) fiberhusk
2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
0,5 tsk salt
45 g (0,5 dl) kokosolja
220 g (2,5 dl) hett vatten
Att strö över:
Havssalt och ev. lakritsgranulat
TILLAGNING
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.
Förvaras torrt i burk med lock.
Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.
LAKRITS- OCH SESAMKNÄCKE
till ostbrickan eller en kvällskopp med te
Lakrits- och sesamknäcke 1 plåt Till ostbrickan eller en kvällskopp med te Matlagning Anneli Andersson 125 g (2 dl) oskalade sesamfrön
25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
25 g (0,5 dl) boveteflingor
10 g (1 msk) fiberhusk
2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
0,5 tsk salt
45 g (0,5 dl) kokosolja
220 g (2,5 dl) hett vatten
Att strö över:
Havssalt och ev. lakritsgranulat 1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.
25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
25 g (0,5 dl) boveteflingor
10 g (1 msk) fiberhusk
2-3 tsk Lakritspulver från Kalabrien
0,5 tsk salt
45 g (0,5 dl) kokosolja
220 g (2,5 dl) hett vatten
Att strö över:
Havssalt och ev. lakritsgranulat 1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan.
4. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn.
5. Låt stå att svälla i ca 5 minuter.
6. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går.
7. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten.
8. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du över lite lakritsgranulat.
9. Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter.
10. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta.